Designproces og Materialer

Materialer fra Son-Smykket er altid ægte metaller og ædelsten – og du kan medbringe dine egne efter ønske.

Guld og sølv.

Anne-Mette Sonnichsen udfører primært smykker i guld eller sølv. Guldsmykkerne fremstilles oftest i 14 karat, men i anden karart på bestilling. Oxydering på sølvsmykkerne slides af med tiden og vil derfor skulle genopfriskes.

Guld eller sølv skal alle stemples som garanti for ægtheden. Anne-Mette Sonnichsens smykker er stemplet med: SON for godkendt handel med ædelmetaller og – 333 for 8 karat guldsmykker – 585 for 14 karat guldsmykker – 750 for 18 karat guldsmykker – 925 for sterling sølvsmykker

Ædelstene.

Til alle tider har mennesket været fascineret af krystaller og ædle stene. Ædelstene og krystaller er fortryllende og med deres skønhed, glans og smukke farver bliver vi betaget af dem.

Ædelstene som diamant, safir, rubin og smaragd, er de hårdeste af ædelstene – men der er mange andre spændende ædelstene. Anne-Mette Sonnichsen benytter kun ægte (og dermed ikke syntetisk fremstillede) ædelstene til smykkefremstilling.

For at et mineral kan defineres som ædelsten skal den have en række særlige egenskaber: farve, sjældenhed, holdbarhed, særlige lysvirkninger og evnen til at lade sig polere.

Diamanten er den mest kostbare og hårdeste af alle sten. Det er den sten som opfylder de 4 egenskaber på bedste vis.

Diamanter bestemmes udfra 4 c´er, disser er:

  • Carat = vægt
  • Colour = farve
  • Clarity = klarhed
  • Cut = Slibning

Kun ca 20% af verdens diamanter kan anvendes til smykker og for det blotte øje kan det i første omgang være vanskeligt at se, om den ene diamant er smukkere end den anden. Derfor kan det ofte være svært at forstå de forskellige prisniveauer på stenene. Følgende kan hjælpe lidt på forståelsen af, hvordan man værdifastsætter diamanten:

Carat – Diamantens vægt. Carat er her en vægtenhed (og skal ikke sammenlignes med guldets karat som er udtryk for renheden i guldet). Carat er 1/5 gram – en diamant på 1,00 ct vejer altså præcis 0,20 gram.Store diamanter er sjældne og kostbare. F.eks. er en diamant på 1,00 ct langt mere kostbar end 10 diamanter på hver 0,10 ct i samme kvalitet.

Colour – Farve. Den mest efterspurgte diamant er helt hvid (betegnes \”River\”) eller nærmest farveløs. 1% af verdens diamanter har denne farve, mens resten er gullige i større eller mindre grad. Næst efter River kommer Top Wesselton og Wesselton, som er de mest benyttede diamanter i Danmark.

Clarity – Klarhed. Diamanter dannes under ekstreme forhold 200 km nede i jorden og er millioner af år undervejs. Fordi krystalliseringsprocessen er så langvarig og voldsom, opstår der ofte små misdannelser eller indeslutninger i stenen. Diamantens renhed/klarhed bedømmes på dens evne til at reflektere lyset og har stenen mange indeslutninger ødelægges denne reflektion. En diamant kan godt have mindre uklarheder og stadig være meget smuk at se på. Det er blot naturens fingeraftryk og kan oftest ikke engang ses med det blotte øje.

Cut – Slibning. Diamanten, som vi kender den, får først form og udstråling når den har været igennem den komplicerede og forfinede slibeproces. Den skal være velslebet efter anerkendte proportioner så den opfanger og tilbagekaster lyset optimalt.

Perler er havets ædelsten og perlers smukke glans og organiske form gør dem meget velegnede til smykker – for netop hver enkelt perle er unik med egen form og farve. Prisen på perler styres dog også af perlens naturlige farve, form, størrelse og glans.

Anne-Mette er meget fascinere af Tahiti- og South Seaperlerne og benytter derfor mest dem – da de har en fabelagtig glas og uovertruffent farvespil

Det er læben på østersen, der bestemmer farven på South Sea og Tahiti perler. South Sea perler dyrkes i en østers, der har en hvid eller gylden læbe. Tahiti perler dyrkes i en østers med en sølvgrå eller sort læbe.

Glansen og farven på den enkelte perle styres af vandets temperatur og det plankton, der lever omkring østersen.

Pleje af perler.

Tahitiperler

Tahiti perler, også kaldet black pearls) og South Sea perler er nogle af de fineste perler og primært dem som benyttes i værkstedet til smykker. De har en helt særlig glans og glød, da selve perlens overflade er skabt udefra de farver som er i skallen de ligger i. De kan derfor slibes som ædelstene med facetter – ganske fascinerende. Samtidig holder du tahitiperlen op imod en farvet flade træder denne farve mere frem , og der virker næsten som at den tager farve deraf – dette skyldes at de alle indholdet alle farver i forskellig grad.

Ægte perler er et levende smykke og plejes bedst ved at blive båret. Perlers liv og glans bliver kun smukkere af kontakt med huden – hvis smykket ligger gemt i et smykkeskrin i årevis, tørrer det ud, hvilket vil sige at perlens overflade mister glathed, farve og glans. Hvis skaden er sket kan du til en vis grad genoplive de forsømte perler ved at gnubbe dem med uparfumeret babyolie.

Ved hyppig brug skal perler renses jævnligt med en blød klud for at fjerne rester af f.eks. sved og creme. Perler må ikke komme i kontakt med sæbe, deodorant, hårlak, makeup eller parfume da de ”suger” det til sig og bliver glansløse og kedelige at se på.

Så husk: Det sidste du tager på inden du går ud af døren er de smukke perler!

Pleje af metaller

Ægte smykker skal plejes og passes for at kunne holde sig smukke gennem mange år. Derfor er der nogle få, men vigtige ting du bør huske, så dine yndlingssmykker forbliver smukke.

Uanset hvilken overfladebehandling dit smykke har fået – blankt eller matteret – slides denne med tiden. Såfremt du vil bibeholde smykkets oprindelige udtryk kræver det pasning og pleje af denne overflade.

Guld- og sølvsmykker behøver ikke den store vedligeholdelse. Hvis der fremkommer mørke eller matte flader fjernes disse ved at vaske smykket i varmt sæbevand med en smule salmiak, hvorefter man kan tage en blød børste (f.eks. en tandbørste) og skrubbe forsigtigt. Til sidst skylles i lunkent sæbevand.

Det er også muligt at rense i specielle former for smykkerens – der findes flere slags på markedet.